tiistai 1. maaliskuuta 2011

And the oscar goes to..

Noniin tulihan sitä tänäkin vuonna katsastettua tuo ihanaakin ihanampi Oscar-gaala! Tänä vuonna en, toisin kuin viime vuonna, kirjoittanut typeränä ajatuksenjuoksua koko gaalan aikaa vaan päätin että kirjaan joitain muistiinpanoja ylös ja sitten kirjoitan aiheesta ihan hereillä.. Noh, nyt ollaan kyllä enemmän hereillä kuin viime vuonna merkintää kirjoittaessani, joten eiköhän aloiteta!

Aloitetaanpa nyt Inceptionista, joka oli kyllä ehdoton suosikkini tämän vuoden oscar-voittajista! Ette voi kuvitella kuinka iloinen olin kun kyseiselle elokuvalle meni korkeat neljä oscaria! Sinne mahtui äänipuolelta kaksin kipalein (sound mixing, sound editing) ja lisäksi erikoistehosteista ja kuvauksesta! Erikoistehosteet nyt oli oikeastaan varma jo silloin kun selvisi että Inception olisi siitä ehdolla.. Samassa kategoriassa oli omalla kohdallani myös kaksi muutakin loistoelokuvaa eli tuo uusin Potter sekä Burtonin Alice in Wonderland. Potterille en missään vaiheessa kuvitellut oscaria mistään suunnasta ja Alice.. No Alice oli hieno elokuva, mutteivät sen erikoistehosteet olleet mitään verrattuna Inceptioniin. Oikeaan osoitteeseen siis meni todellakin!
Kuvauksen kohdalla Inception kuitenkin tuli iloisena yllätyksenä, koska odotin koko ajan että tämä menisi myöskin Kuninkaan puheelle. Onneksi ei kuitenkaan.

Kuninkaan puhe riipaisi yhtä monta oscaria kuin Inceptionkin ja tämä oli hyvin, hyvin hämmentävää! Puheesta kun povattiin puolin ja toisin viime vuoden Hurt Lockerin kaltaista oscar-rohmua. Onneksi ei kuitenkaan, koska muuten gaala olisi voinut lipsahtaa armottomasti tylsemmäksi kuin mitä se oli!
Itse en ole vielä Kuninkaan Puhetta nähnyt, mutta taidan tänään tai huomenna kipaista sen katsastamaan. 501-blogistani voitte sitten katsastaa mielipiteitäni.. Mutta kuitenkin niin! Oscareitahan Puhe vei alkuperäisestä kässäristä, miespääosa Colin Firthille, paras elokuva ja vielä paras ohjaus Tom Hooperille. Miespääosa oli täysin selvä alusta saakka eikä näin ollen tarvinut puoliunessa enää edes jännittää kovin paljoa! Pikkiriikkisen kuitenkin. Koska en ollut vielä nähnyt tuosta kyseisestä kategoriasta kuin True Gritin eikä se voinut kyllä mitenkään voittaa ohjausta niin olin sitten yhtämieltä kaverini kanssa, joka vakuutti minulle että David Fincher ansaitsisi oscarin The Social Networkista. Ystävyyden nimissä siis toivottiin Fincherille ja karvaan pettymyksen kautta annettiin Hooperille.
Paras elokuva nyt on ollut selkeää jo ties kuinka kauan. Hyviä elokuvia oli samassa kategoriassa ehdolla, mutta tottakai se nyt meni Kuninkaan puheelle! Jopa minä, joka olen tosiaan nähnyt vain trailerin toistaiseksi, olin alusta saakka sitä mieltä.

The Social Networkia en sitäkään ole nähnyt, koska laiskuudessani ajattelin aina että "menen ensi viikolla" ja hups sitten se lähtikin jo. Samoin kävi 127 hoursin kanssa.. Mutta uskoin kaverin sanaa kun se riemuitsi kaikista niistä oscareista, mitä tämä elokuva repi että jo innostuin itsekin! Täytyy siis ostaa dvd ja katsastaa kyseinen elokuva.. Joka siis repi korkeat kolme oscaria musiikista, käsikirjoituksesta ja leikkauksesta. Tästä kanssa enemmän sitten joskus tuonne 501-blogiini.

Naissivuosat ja miessivuosat menivät kumpainenkin elokuvalle The Fighter elikkä Christian Bale ja Melissa Leo. Bale varmasti ansaitsi omansa enkä epäile etteikö Leokin olisi omansa ansainnut, mutta.. Itse toivoin oscaria Kuninkaan Puheen Helena Bonham Carterille. Pelkäsin tosin että True Gritin Hailee Steinfeld veisi oscarin ja se olisi ollut vähintäänkin kamalaa.. Mitä nuori neitonen olisi sen jälkeen enää tehnyt? ;D No joo vitsi vitsinä, olisi Haileekin sen ansainnut! Helenalle sitä kyllä toivottiin oikein urakalla täällä päässä.. Pettymys siis.

Alice in Wonderland sai luojan kiitos oscareita kaksi kappaletta! Pelkäsin niin paljon ettei tämä elokuva onnistuisi noita rohmuamaan, mutta onneksi onnistui! Puvustus ja lavastus menivät sille suunnalle eikä parempiin osoitteisiin olisi voinutkaan mennä! Tosin itselläni nousi hetkellisesti epäillys tuon lavastuksen puolesta, koska pelkäsin että liialliset erikoistehosteet olisivat vähän haitanneet menoa.. Mutta onneksi ei! Onneksi kunnon ammattilaiset asialla niin osaavat erottaa lavasteet erikoistehosteista.. ;D

Toy Story 3 repi kaksi oscaria itselleen ja kummassakin kategoriassa olisin toivonut oscaria jollekin muulle elokuvalle.. Laulu meni Toy Storylle eikä suinkaan Tangledille (Kaksin karkuteillä), jolle minä sitä olisin toivonut. Toki en ole Toy Storya nähnyt, mutta Tangledin olin ja rakastuin siihen. Samasta syystä toivoin animaatio-oscarin menevän Näin koulutat lohikäärmeesi-leffalle, mutta taas olin väärässä.. Täytyy tuo Toy Storykin katsahtaa sitten joku päivä..


Naispääosa meni TOTTAKAI Natalie Portmanille elokuvalle Black Swan. Tätä odotettiin ja tätä toivottiin ja tämän vuoksi olisi melkein voinut tirauttaa itkuksi! Aivan loistavaa! Natalie oli niin älyttömän kauniina ja onnellisena siellä.. ja niin ihailtavan rauhallisena! En jaksa odottaa että näkisin tuon Black Swanin ja.. muistan kuinka kiroilin silloin kun joskus kuulin tuon ensi-illan siirtämistä viikolla. Mutta onneksi ensi perjantaina Black Swan ensi-illassa ja näin ollen pääsemme kaikki pikapuoliin hipsiä sen katsastamaan! Kaikki siis elokuviin! (:

Tässä vielä yhteenveto suma-yöstä:
ART DIRECTION - Alice in wonderland
COSTUME DESIGN - Alice in Wonderland

ACTOR IN A SUPPORTING ROLE - Christian Bale, The Fighter
ACTRESS IN A SUPPORTING ROLE - Melissa Leo, The Fighter
MUSIC (ORIGINAL SCORE) - The Social Network
FILM EDITING - The Social Network
WRITING (ADAPTED SCREENPLAY) - The Social Network

CINEMATOGRAPHY - Inception
SOUND MIXING - Inception
SOUND EDITING - Inception
VISUAL EFFECTS - Inception
MUSIC (ORIGINAL SONG) - Toy Story 3
ANIMATED FEATURE FILM - Toy Story 3

DIRECTING - Tom Hooper, Kings Speech
WRITING (ADAPTED SCREENPLAY) - The Kings Speech
ACTOR IN A LEADING ROLE - Colin Firth, Kings Speech
BEST PICTURE - The Kings Speech
MAKEUP - The Wolfman
DOCUMENTARY SHORT SUBJECT - Strangers No More
SHORT FILM (LIVE ACTION) - God of Love
DOCUMENTARY FEATURE - Inside Job
ACTRESS IN A LEADING ROLE - Natalie Portman, Black Swan
SHORT FILM (ANIMATED) - The Lost Thing
FOREIGN LANGUAGE FILM - In a Better World

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti