torstai 29. heinäkuuta 2010

Hyvä työ ansaitsee kiitoksen


Noniin kesän työt on nyt ihan loppusuoralla ja huomenna on viimeinen työpäivä! On ollut kaikessa surkeudessaan ja työntäyteisyydessään aika loistokas kesä; Olen oppinut paljon tämän kuluneen kesän aikana ja alkanut ajattelemaan jälleen uudelta kannalta tulevaisuutta. Ohjaaminen on johtamista ja niinpä olen miettinyt paljon sitä, millainen on hyvä johtaja työpaikalla ja tuotannoissa.

Ensinäkin johtajan pitää olla mahdollisimman hyvin perillä asioista, koska varsinkin uudet tulokkaat kääntyvät murheissaan pomonsa puoleen; tai ainakin heidän pitäisi pystyä kysymään pomolta neuvoa siinä uskossa että pomo osaa auttaa ja tukee varsinkin työn alkutaipaleella.
Hyvän pomon ensimmäinen piirre on siis se, että hän on mahdollisimman ammattimainen ja muistaa myös ne ajat, kun itse oli uusi työpaikalla eikä tiennyt mistään mitään ja osaa näin ollen samaistua uusiin tulokkaisiin. Hän osaa neuvoa ystävällisesti ja oikein, vähintäänkin paremmin osaavan ihmisen luo! Pomon on otettava uusien tulokkaiden lisäksi huomioon myös ne vanhat hyvät työntekijät, jotka ovat (toivon mukaan) pysyneet hänen rinnallaan jo pitempään. Ja jotta tämä on mahdollista, hän ei karkota ihmisiä ympäriltään.
Ammattitaidon ja työntekijöiden huomiontikyvyn lisäksi rankkaan kärkisijoille reagoinnin! Sillä mikään, ei mikään, ole ärsyttävänpää kuin se että pomosi käskee sinun tehdä jotakin ja uskollisesti sitten teet sen.. etkä saa tehdystä työstä kiitosta etkä moitteita. Et kerrassaan mitään reaktiota. Tämä on okei jos se käy harvoin, sillä kaikkihan me tiedämme että pomolla on pomon hommat ja miljoona.. haarukkaa tulessa! Hän ei välttämättä pysty reagoimaan joka asiaan, mutta tähän on pyrittävä! Pelkkä palkka ei aina ole se, mikä saa ihmiset tekemään hyvää työtä. Yleensä siihen tarvitaan myös pomon kiitos, kehut ja tietysti myös kritiikki jos siihen on aihetta! Pääasia on että pomo reagoi tehtyyn työhön.
Jokaisen pomon on myös hallittava ensisijaisesti itsensä. Et voi johtaa muita huonolla itsetunnolla vaan sinun on ensin oltava sujut itsesi kanssa. Kun osaat johtaa itseäsi, osaat johtaa muita! Työntekijät arvostavat sinua ja luottavat sinuun.

Hyvä pomo ei kuitenkaan nuoleskele alaisiaan ja osaa itse ajatella. Vaikka pitää pystyä huomioimaan muut työntekijät, ei pidä tietyllä tavalla alentua heidän tasolleen. Olet pomo ja jos käyttäydyt kuin kuka tahansa työntekijä, kukaan ei oikein enää tiedä missä mennään! Vain yksi voi johtaa, joten tee hommasi kunnolla!

Ammattitaito on ensisijaista niinkuin jo tuossa äsken sanoin. Tästä syystä itse pyrin opiskelemaan mahdollisimman laajalti elokuvatuotannon eri osa-alueita. Haluan, että kun joskus olen ohjaaja ja näin ollen paikan pomo (mahdollisesti myös tuottaja), muut tuotannon ihmiset pystyvät luottamaan siihen että osaan asiani ja että arvostan heitä ja heidän työtään.
Yksinhän ei tässä maailmassa kukaan tee yhtään mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti